zaterdag 28 november 2009

Bestaande roostering boven vervangen (1)

Vandaag gingen we de roostering boven vervangen. Lijkt op zich niet zo bijzonder. De slaapkamer kwam als eerste aan de beurt. Doordat de overspanning groter is dan 4m25 moeten er balken geplaatst worden van 23cm op 8cm. Serieuze knuffels om naar boven te dragen.

Het principe is eenvoudig, een balk wegnemen en die vervangen door een nieuwe. Maar in praktijk is het heel wat anders. Alle gewicht die op de balken steunt op zolder moest verlegd worden. Daarna moesten we rekening houden met de ankers die aan de balk verankerd zijn om beide muren samen te houden. Dan de stenen wegkappen en de balken erin mikken. De balken werden aan beide uiteinden voorzien van een beschermlaagje verf. De balken werden ondersteund door schoren en opgespied tot ze op hun plaats zaten. Op plaatsen waar het onmogelijk was de oude balk te verwijderen werd deze grondig ingesmeerd met een product tegen houtmijt.

Alle balken waren doormieterd. De kamer werd herschapen in een stoftapijt . De planché en vezelplaat op zolder zijn al even rot. Niet te geloven dat rot hout toch nog zo stevig kan zijn. Bepaalde balken lieten zich niet gemakkelijk loswrikken met de koevoet. We hadden er maar weinig grip op doordat we geen stevige tegenpool hadden. Alles was uitgemieterd.

Alle rotte balken liggen voor de deur te wachten op een bezoekje aan het kringlooppark, tenzij stad Brugge ze meeneemt tijdens de ophaling voor het brandbaar afval.

Na een volle dag zwoegen staat de teller op 5 van de 8 balken. Nog 3 balken te gaan en dan kunnen we de 8 balken in de badkamer vervangen. Daar zou het een stuk sneller moeten gaan omdat die balken minder log zijn om mee te werken. Daar zijn het balken van 17cm op 6cm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten